Vanliga frågor

Kan vem som helst träna Shorinji Kempo?

Ja, alla kan träna utifrån sina egna fysiska förutsättningar, det passar killar såväl som tjejer, oavsett ålder och tidigare träningserfarenhet.

Får man provträna?

Ja, man kan prova på träningen gratis 2 gånger.

Kan man börja träna när som helst under året?

Ja. I början av varje termin har vi pass som är anpassade för att visa upp alla sidor av Shorinji Kempo, men det går precis lika bra att börja mitt i terminen. Det är bara att anmäla sig! 

Jag är otränad, hur jobbigt är det?

Träningen är uppbyggd på ett sådant sätt så att det går att anpassa efter förmåga. Vi strävar alltid efter att pusha lite extra men det är upp till var och en att lägga det på en lagom nivå. Det viktiga är inte var man börjar utan att man rör sig framåt!

 Vad ska man ha för kläder?

Det går bra att träna i vanliga träningskläder (helst utan dragkedjor), man kan köpa en dōgi (vit träningsdräkt) när man har tränat ett tag. Vi tränar barfota och använder inga smycken eller klockor under träningen för att undvika skador. 

Finns det en speciell träningsgrupp för nybörjare?

En av de stora fördelarna med Shorinji Kempo är att alla tränar tillsammans. Detta gynnar både nybörjare och de som tränat längre; när man måste lära ut tvingas man reflektera över sin egen teknik. På vissa pass tränar de med svart bälte separat och alla andra tillsammans, övriga dagar tränar samtliga tillsammans. Vissa delar av träningen är dock uppdelad i grupper, där alla får träna på tekniker för sin nivå.

Behöver man någon speciell utrustning?

Nej, till att börja med behöver man inte det, det duger bra att träna i en vanlig tröja och ett par träningsoverallsbyxor. När man har tränat ett tag kan det vara bra att förutom en dōgi skaffa lite personliga skydd, som t.ex. handskar, tandskydd och suspensoar. Fråga en instruktör om hjälp när du känner att du vill införskaffa sånt.

Hur ofta måste man träna?

För vuxna har vi instruktörsledd träning tre gånger i veckan. Barnen tränar  en till två gånger per vecka beroende på ålder. Man behöver givetvis inte träna alla träningspass om man inte kan, det viktigaste är att man tränar regelbundet. Ju oftare man tränar, desto mer framsteg ser man i sin träning, både fysiskt och tekniskt.